Οι επιχειρήσεις είναι μέρος της κοινωνίας και αναπτύσσονται παράλληλα με αυτές. Την τελευταία δεκαετία ακούσαμε τον όρο εταιρεία-πολίτης ο οποίος αναφέρεται σε εταιρείες που λειτουργούν ως μέρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος που δραστηριοποιούνται.
Επιχειρήσεις που κερδοφορούν, δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον γύρω τους.
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές βρίσκονται στην πρώτη επιλογή των καταναλωτών, ακόμη και όταν αυτά είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα μη βιώσιμα προϊόντα. Αντίστοιχα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καταναλωτές «τιμωρούν» τις εταιρείες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την κοινωνία.
Με λίγα λόγια, σήμερα παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με βιώσιμες πρακτικές δημιουργούν ένα διατηρήσιμο και ανθεκτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Νέες και Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:
• στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
• στους κλάδους τεχνολογίας, τουρισμού (φιλοξενία, εστίαση, γαστρονομία, διαδρομές), πρωτογενούς παραγωγής & μεταποίησης (προϊόντα μόδας, διατροφής, οικοτεχνίας, αγροτική παραγωγή κ.α.), πολιτισμού (εκπαίδευση, πολιτιστική κληρονομιά κ.α.)
Άτομα ή ομάδες
• σε στάδιο ιδέας ή διερεύνησης επιχειρηματικής ευκαιρίας
• εκτός Αν. Μακεδονίας Θράκης που θέλουν να δημιουργήσουν επιχείρηση στην Π.Ε. Έβρου.
Το πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνικής Καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας θερμοκοιτίδων κοινωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα που θα διεξάγουν προγράμματα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης στις περιοχές των Βόρεια/Νότια Πίνδος, Ζαγοροχώρια-Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Καρδίτσα, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Κυκλάδες, Καλαμάτα, και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μεσσηνίας. Υλοποιείται από το Impact Hub Athens με την υποστήριξη του Ιδρύματος Google.org