Σε κέντρο επιχειρηματικής σκέψης μεταμορφώθηκε η Αλεξανδρούπολη

Σε κέντρο επιχειρηματικής σκέψης μεταμορφώθηκε η Αλεξανδρούπολη

Σε κέντρο επιχειρηματικής σκέψης μεταμορφώθηκε η Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη μεταμορφώθηκε σε κέντρο επιχειρηματικής σκέψης το τριήμερο 18-20 Φεβρουαρίου. Περίπου 30 διεθνούς φήμης επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί βρέθηκαν ως καλεσμένοι του Επιμελητηρίου Έβρου για την αξιολόγηση των ομάδων του Light Hub.  

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι καλεσμένοι πλέον της αξιολόγησης των ομάδων, συναντήθηκαν με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, εκπροσώπους και στελέχη από το επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής.

Οι διακεκριμένοι καλεσμένοι την πρώτη ημέρα της άφιξης τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου και να συζητήσουν με την επιστημονική επιτροπή της δομής στήριξης. Ο Πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης καλωσόρισε τους μέντορες και τόνισε την σημασία της εξειδίκευσης ως προϋπόθεση για την επαγγελματική εξέλιξη. Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους μέντορες για την συνεισφορά τους όπως ανέφερε «στο όραμα και την προσπάθεια να δώσουμε στον Έβρο και την Περιφέρεια μας μία νέα αναπτυξιακή προοπτική, βασισμένη σε καινούργιες αντιλήψεις και φρέσκιες ιδέες». Ολοκλήρωσε εκφράζοντας την εκτίμηση του προς τους τους καλεσμένους, για την διάθεση να προσφέρουν εξειδικευμένη και χρήσιμη γνώση προς τους ωφελούμενους του προγράμματος της δομής στήριξης επιχειρηματικότητας.

Την δευτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με θεσμικούς, ενημέρωση των μεντόρων για τις διαδικασίες και πραγματοποιήθηκε η τελική αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες οι μέντορες ενημερώθηκαν για την διαδικασία και τους άξονες αξιολόγησης των ομάδων από τον επικεφαλή της επιστημονικής επιτροπής κ Πέτρο Σουκουλιά  και τον συντονιστή εκπαίδευσης της δομής κ. Γιώργο Θερίου.  Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδευόμενος από μέντορες, επισκέφθηκαν τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κκ Άνθιμο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, ενώ οι συνοδοί των διακεκριμένων καλεσμένων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αλεξανδρούπολη με επισκέψεις στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.  

 Πρίν την έναρξη του κεντρικού γεγονότος, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα (info day) για το διασυνοριακό επιταχυντή την δημιουργία του οποίου ηγείται το Επιμελητήριο Έβρου και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020». Ακολούθησε η αξιολόγηση των ομάδων.

Στο κεντρικό γεγονός αξιολογήθηκαν εννέα (9) επιχειρηματικές ιδέες από συνολικά 27 μέντορες. Παρουσιάστηκαν επιχειρηματικές ιδέες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας και ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) και βιοτεχνολογίας. Οι ιδέες προτείνουν λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ενεργοβόρα κτίρια, διαχείριση ατομικής πρωτοβάθμιας φροντίδας, βιομηχανία καλλυντικών, κλάδο ευεξίας και ενίσχυση τουριστικών προορισμών.

Στο επόμενο στάδιο η επιστημονική επιτροπή θα συνεδριάσει με σκοπό να συγκεντρώσει τις αξιολογήσεις των μεντόρων και να καταρτίσει την τελική έκθεση για κάθε ομάδα. Στη συνέχεια οι ωφελούμενες ομάδες θα λάβουν ανατροφοδότηση και θα ενημερωθούν από τους συντονιστές, για το επόμενο στάδιο του προγράμματος υποστήριξης.  Οι τρείς ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα έχουν πρόσβαση σε δικό τους γραφείο και υποστήριξη από έξι εώς δώδεκα μήνες, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες, θα λάβουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης η διάρκεια και η φύση του οποίου θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ο νέος κύκλος αιτήσεων άνοιξε στις 16 Φεβρουαρίου και το Light Hub καλεί νέες επιχειρηματικές ιδέες από ομάδες ή μεμονομένα άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους του Light Hub να συμπληρώσουν την αίτηση ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://bit.ly/LH-Call2

*Η δομή στήριξης επιχειρηματικότητας, δέχεται δύο φορές το έτος αιτήσεις για την εισδοχή στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις αξιολογούνται από τους συντονιστές και εφόσον πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια οι υποψήφιοι/ες εντάσσονται στο πρώτο στάδιο του προγράμματος.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Το γεγονός πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη

Το Light Hub αποτελεί τη δομή στήριξης επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Έβρου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» και υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το info day, ο συνεργατικός χώρος, το εργαστήριο νευρομάρκετινγκ και ο διασυνοριακός επιταχυντής υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»