Ολοκληρώθηκαν για το 2021 οι εκπαιδευτικές ενότητες για τις ομάδες που εντάχθηκαν στο πρωτο στάδιο του προγράμματος του Light Hub, το οποίο αποτελεί την ολοκληρωμένη δομή στήριξης επιχειρηματικότητας που λειτουργεί στο Επιμελητήριο Έβρου.
Συνοπτικά, οι ομάδες και τα άτομα που εντάχθηκαν κατόπιν αίτησης στο πρώτο στάδιο του προγράμματος επιχειρηματικής ανάπτυξης, παρακολούθησαν 30 ώρες σε 6 εβδομάδες, εκ των οποίων η πρώτη εβδομάδα είχε καθημερινά μαθήματα, με κορύφωση την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών στην επιστημονική επιτροπή. Από την έναρξη του προγράμματος, μέχρι και σήμερα, οι ομάδες και τα άτομα που πέρασαν στο πρώτο στάδιο, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν βασικά θέματα ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού μοντέλου από τα στελέχη του Light Hub, από καταξιωμένους εισηγητές και εισηγήτριες με διεθνή εμπειρία και από ιδρυτικά στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα άνοιξε στις 8 Νοεμβρίου ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, υπεύθυνος επιστημονικής επιτροπής του Light Hub και κορυφώθηκε με τον κ. Βασίλειο Μακιό, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπεύθυνο της Μονάδας Corallia. Ο καθηγητής κ. Βασίλειος Μακιός καλωσόρισε τις ομάδες, αναφέρθηκε σε θέματα δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της εισήγησης του μοιράστηκε προσωπικές εμπειρίες και καλές πρακτικές. Τις υπόλοιπες ημέρες της πρώτης εβδομάδας οι ομάδες παρακολούθησαν ενότητες σχετικά με τα θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικής ιδέας, ειδικά θέματα ιδρυτών και δημιουργία επιχειρηματικού μοντέλου από τους συντονιστές της δομής. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Δημήτρη Μουστάκα, ιδρυτικό μέλος της AidPlex, μια startup που καινοτομεί στον τομέα τεχνολογίας της υγείας και να διδαχθούν την παρουσίαση επιχειρηματικής ιδέας σε επενδυτές από τον Γιώργο Κόκκα, διευθυντή κέντρου επιχειρηματικότητας του Αμερικάνικου Κολεγίου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη εβδομάδα κορυφώθηκε με την δια ζώσης παρουσίαση των ιδεών, στην επιστημονική επιτροπή του Light Hub, η οποία απαρτίζεται από τους κ. Πέτρο Σουκουλιά, τον κ. Θοδωρή Σπηλιώτη, κ. Ιωάννη Κεσσανλή και τους καθηγητές κ. Παναγιώτη Κετικίδη, κ. Γεώργιο Ατσαλάκη και κ. Νικόλαο Παναγιώτου. Στην παρουσίαση συμμετείχε ως ειδικός προσκεκλημένος ο Michael Van Den Berg, σειριακός επιχειρηματίας με ειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, ενώ συμμετείχαν ψηφιακά και μέντορες του Light Hub.
Τις επόμενες πέντε εβδομάδες οι ομάδες παρακολούθησαν ενότητες για την ανάπτυξη επιχειρηματικού μοντέλου με εστίαση στην αναγνώριση επιχειρηματικών ευκαιριών, την κοστολόγηση, την ανάλυση περιβάλλοντος και ανταγωνισμού και την έρευνα αγοράς. Σε αυτό το διάστημα οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από την Μαρίκα Λάμπρου, συγγραφέα, σύμβουλο επιχειρήσεων και μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στο χώρο της πληροφορικής, τον Δημήτρη Καρακούλα, ειδικό σε θέματα ηγεσίας και μάνατζμεντ με διεθνή εμπειρία, τον Θάνο Πανταζη, οικονομολόγο και λογιστή, τον Αναστάσιο Νταμπίζα, υπεύθυνο ανάπτυξης στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) στο City College, University of York και τον Χάρη Λαλάτση, ιδρυτή της IERAX Analytics. Επιπλέον οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Μάχη Συμεωνίδου, ιδρύτρια της Agroapps, μια νεοφυή επιχείρηση η οποία έχει καινοτομήσει συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Το πρόγραμμα συνεχίζει δημιουργικά το νέο έτος. Από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ενότητες για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, τις χρηματοοικονομικές προβλέψεις, την εξοικείωση με τη λειτουργία της επενδυτικής αγοράς και την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι ομάδες από το νέο έτος, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν και να συζητήσουν με καταξιωμένους ανθρώπους του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και ειδικούς. Θα διδαχθούν ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό από τον Δημήτρη Σκουρογιάννη, σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού με δραστηριότητα σε τρείς ηπείρους, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Στήβ Βρανάκη, Δημιουργικό Διευθυντή στην Google, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως ο πρώτος Δημιουργικός Διευθυντής της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, θα γνωρίσουν θέματα χρηματοδότησης από επενδυτές με τον Δρ Παναγιώτη Κετικίδη, Αν. Διευθυντή του City College και εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων Ευρώπης (EBAN), ενώ θα εξοικειωθούν με ζητήματα οικονομικών προβλέψεων με τον Δρ Γεώργιο Ατσαλακη, ειδικό τεχνολογικών προβλέψεων, Αν. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, και επικεφαλή του εργαστηρίου ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης. Αντίστοιχα ο Δημήτρης Κουρτέσης, ιδρυτής της «Ideas Forward» θα καλύψει θέματα σχετικά με την οπτική των επενδυτών και την επικύρωση (validation) της επιχειρηματικής ιδέας και ο Μάνος Φάς ιδρυτής της Smile Trademarks θα καλύψει την ενότητα πνευματικών δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα επίσης συμπεριλαμβάνει δύο επιπλέον ενότητες εργαστηρίων για την στρατηγική εισόδου στην αγορά με τον Τομ (Αθανάσιο) Κατσιούλα, ειδικό στρατηγικής οικοσυστημάτων απο τον Silicon Valley, προηγμένες πρακτικές διαχείρισης καινοτομιών απο τον Δρ Φώτη Φιλιππόπουλο, ειδικό εταιρικής καινοτομίας και στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού με τον Πέτρο Σουκουλιά, ειδικό στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στόχος του προγράμματος πρώτου σταδίου είναι να δώσει στις ομάδες τα απαραίτητα εφόδια, για να μετασχηματίσουν την ιδέα τους σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα αποτυπώσουν σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση. Στις 19 Φεβρουαρίου οι ομάδες και τα άτομα θα παρουσιάσουν δια ζώσης τις επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώπιων της επιστημονικής επιτροπής και των μεντόρων του Light Hub, όπου και θα εκτιμηθεί η ετοιμότητα της μετάβασης των ομάδων στο δεύτερο στάδιο υποστήριξης του προγράμματος.
Το Light Hub, είναι η δομής στήριξης επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε από το Επιμελητηρίου Έβρου. Eντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» και υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξερέυνησε το Light Hub: